Friday, August 21, 2009

Perempuan

Apa erti seorang perempuan ? apa yang dia mahu ? Kali ini, blog aku tidak ditujukan kepada lelaki sahaja, tetapi umum. Aku menceritakan ini berdasarkan pengalaman aku, bukan lah fakta yang benar. Terpulang nak percaya atau tidak. Aku juga tujukan blog ini kepada orang tersayang aku. Perempuan adalah insan yang lemah dan manja. Ingin dibelai dan dipujuk. Sekasar-kasar dia pun, pabila dicurah air, akan lembut juga. Lelaki sukar untuk memahami perempuan, tetapi perempuan sng utk memahami lelaki. Bukan mudah untuk memahami seorang perempuan, kerana dia seorang yang keras hati, tapi tidak semua. Bagi aku, apabila aku merajuk, aku hndak dipujuk, even salah aku. aku nak perhatian lebih dari dia, sbb apa ? sbb aku perlukan, dahagakan kasih sayang. Perempuan juga suka cntrol lelaki, tak semua lahh, tetapi kebanyakkan. sbb apa ? sbb dia taknak lelaki tu lari mencari yang lain. Itulah niat sbnrnya seorang prmpuan. Myb lelaki tu rimas, tapi kehendak prmpuan, lelaki kena patuhi. I guess. Perempuan juga, lebih mengambil berat tentang lelaki berbanding lelaki. Kerana apa ? Lelaki itu ego, takmahu tnjuk sayang dia, sbb dia takut maruah dia akan jatuh. I guess. Tapi hakikatnya, benar perempuan lebih mngambil berat tentang lelaki. Cara pakaiannya, cara percakapannya, sihat ke tidak. Perempuan lebih ambil tahu. Percaya atau tidak, tapi itu benar. Perempuan juga, mahukan pujian dr lelaki. setiap pakaian nya, setiap perlakuannya, mahukan pujian. Dan juga prkataan yang membuatkan dia lbih rasa disayangi.Seperti membisikkan kata sayang di telinga. I guess. Tapi betul. Prmpuan lebih sng menangis, kerana dia berhati lembut. Sekasar mana pun perempuan itu, jika betul dipujuk, cairlahh dia. Permpuan juga sng jealous, kerana dia sng terguris. Betul tak betul, depends dgn seseorang. Tetapi aku mmg kuat jealous dan menangis. Prempuan juga, suka meminta break, kerana apa, prmpuan ini senstve, dia juga suka menilai lelaki itu. Mana lahh tahu skali dia mnta lelaki tu terima, nmpk sgt lelaki itu tidak sayang si perempuan. Bgitulah sifat seorang prmpuan. Yang sukar untuk dinilai.


Aku ceritakan semua ni, kerana lately ni, aku gaduh sahaja dgn salleh. Belum lagi capai sebulan, lebih dr sepuluh kali gaduh. Myb belum kenal sepenuhnya antara satu sama lain. Aku akan cuba. bgitu jugaa dia. hari hari aku menangis, dan hari hari aku celaru. Tapi dia ? Tak prnh nak paham. api dan besi, apa yang dapat ? Aku ini seorang yangg baran lahh juga orangya.... I guess so, tetapi kalau dipjuk dgn cara yang betul, aku akan cair. Sebab aku sayang dia.


Tetapi hari ni, aku rasa hebat sgt. Kerana apa, sehari sebelum puasa, dan 1st time aku dpt pgang tgn dia. Huu. Sgt gembira. Dia dtg pujuk aku di makmal ICT td. Tapi mcm tak bolh bla pun ada. Ckp pkai microsoft word, taip dkt sana. tapi aku igt lagi dia ckp apa, sehngga buat aku menangis tadi.Sedang aku sibuk menghadap monitar tanpa menghiraukan percakapanya, terus dia rmpas mouse dan keyboard, dan membuka microsoft word dan menaip "Org minta maaf, org tahu org byk buat slh, org sayang dia, sayang sgt sgt. Kita couple balik yea. Bagi orang masa untuk terima semua ni. Ok ?"


Ini lahh yang dia tulis, shngga aku menangis, dan aku sentap tgn dia, utk tanda berhenti menaip. Huu. Dalam hati "Salleh, bertapa nana sayang salleh, peluk lahh nana please" then dia pgang blakang aku dan kata "dah la yea, orang minta maaf. Jangan nangis dah. Ok ?" Sambil pgang tgn aku. Huu terharu nya. Ya Allah, bertapa aku sayang nya dia. Dan aku kucup tgn dia, tanda aku salam lahh tu. Aku ckp," orang sayang dia, sayang sgt sgt" Huu. Bst gilaa. Romantic gila.Tapi tgn dia, besar yang amat. takut aku tgk. Hee. Aku harap, aku dgn dia akan kekal lama. Aminn


Btw, aku tidak dpt merasa puasa esok. Huuuuuuuuuwaaaaarghhh. Baru niat nak solat terawih malam ni. Grrr ! dan yeahh, aku dpt pnjam buku sjrh dia, hee. Mmg cuti ni aku akan menelaah buku tersebut dr kulit ke kulit. Sejarah tngktn 4. hee :] tu untungnya couple yang muda. haha.

3 comments: